Tomasz Jakubiak

Sałata z dzikich ziół z grillowaną piersią kurczaka


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10100

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 garście ulubionych bądź dostępnych dzikich ziół z pola

cebula dymka

2 małe piersi z wiejskiego kurczaka lub jedna duża

1 ząbek czosnku

łyżeczka posiekanego tymianku

łyżeczka posiekanej bazylii

sok z połowy cytryny

2 łyżki jogurtu

sól

pieprz świeżo mielony

Sos:

sok z jednej cytryny

ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

1 łyżka cukru brązowego

łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Z ząbka czosnku, tymianku, bazylii, soku z cytryny, jogurtu oraz przypraw robię marynatę. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błon i kroję pod skosem na grubsze plastry. Wkładam w marynatę, po czym do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu rozgrzewam patelnię grillową i smażę zamarynowane kurczaki. Z cytryny, czosnku, oliwy, brązowego cukru i koperku robię sos, najłatwiejszą metodą jest umieszczenie składników w słoiku i po prostu ich wymieszanie. Gotowego kurczaka rozkładam na talerzach jak carpaccio, na to świeże zioła, a wszystko polewam sosem i posypuję posiekaną dymką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.