Anna Olson

Sałata z dynią i ricottą


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałata z dynią i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki pancetty albo zwykłego boczku

pokrojonego w kostkę

¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli (np. szalotki)

1½ szklanki pokrojonego w małą kostkę miąższu dyni

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii

¼ białego wytrawnego wina

2 łyżki białego octu winnego

½ szklanki wody

4 szklanki umytych liści szpinaku

2/3 szklanki ricotty

oliwa

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni, na średnim ogniu, podsmaż boczek, aż będzie chrupiący, a następnie osusz go na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni, zostawiając ok. 1 łyżki. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie (ale się nie zrumieni) i włóż na patelnię pokrojoną dynię. Dodaj czosnek, szałwię, wlej wino, ocet winny i wodę i gotuj 5-7 minut, aż dynia zmięknie. Dopraw do smaku. Ułóż umyty szpinak w głębokim półmisku, na wierzch nałóż kawałki dyni i posyp ricottą. Pokrop sałatę oliwą i oprósz solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone risotto z dynią i szałwią
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.