Adam Chrząstowski

Sałata ogrodowa z sosem serowym


Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne

odsłon: 14668

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek

1 duża czerwona papryka

1 ogórek

12 pomidorków koktajlowych

4 sztuki młodej marchewki

1 pęczek natki pietruszki

3 cebulki dymki

4 łodygi selera naciowego

1 szklanka kiełków słonecznika

10 jajek przepiórczych

100 g sera wędzonego startego na drobnych oczkach

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 żółtko

½ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki białego wina

8 kromek bagietki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, pokroić w dowolne kawałki. Jajka przepiórcze ugotować, obrać i przekroić na pół. W misce zmiksować musztardę i żółtko i wkręcić w to oliwę. Dodać ser i wszystko zmiksować ręcznym blenderkiem. Rozcieńczyć winem i przyprawić. Kromki bagietki posmarować czosnkiem i niewielką ilością oliwy. Zgrillować na patelni na jasny brąz. Warzywa wymieszać w misce i polać sosem, na to ułożyć połówki jajek, a wierzch posypać szczypiorem od dymki i obłożyć grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.