Agnieszka Kręglicka

Sałata mieszana z wątróbkami z patelni i sosem malinowym


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałata mieszana z wątróbkami z patelni i sosem malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składnik główny

2 garście wymieszanych liści roszponki, małego szpinaku, lollo rosso i radicchio

Wkładka

200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych

olej, pieprz

Dodatki

talarki czerwonej cebuli

świeże maliny

oliwa extra vergine

ocet winny

Sos

6 łyżek oliwy extra vergine

2 łyżki syropu malinowego

3 łyżki czerwonego octu winnego

łyżeczka musztardy dijońskiej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Musztardę wymieszać z octem, syropem malinowym, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie słodko-kwaśny i lekko ostry od musztardy i pieprzu. Wątróbki usmażyć na gorącym oleju, powinny pozostać różowe w środku, doprawić pieprzem. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z oliwą i octem. Sałatę ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych wątróbek, talarki czerwonej cebuli i kilka malin. Sos malinowy podać obok.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.