Maryla Musidłowska

Sałata lodowa z rukolą, boczkiem i prażoną dynią


Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 9416

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

350 g sałaty lodowej

150 g rukoli

40 g pestek dyni

4 plasterki boczku

2 łyżeczki oliwy

2 małe szalotki

Składniki sosu

3 łyżki oliwy pieprzowej lub chili z czosnkiem

1 łyżka czerwonego octu winnego

0,5 łyżeczki cukru

sól

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę lub paseczki boczek usmaż na oliwie. Kiedy się zezłoci dodaj pestki dyni. Smaż jeszcze przez chwilę mieszając, żeby pestki podsmażyły się równomiernie. Obierz i drobno posiekaj szalotki. Wymyj i osusz rukolę. Pokrój sałatę lodową. Na półmisku rozłóż sałaty, posyp szalotką.
Wlej do słoiczka składniki sosu. Wymieszaj. Polej sosem sałatę. Na koniec obsyp boczkiem i pestkami dyni.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z czarnych alg
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia koszerna
Sałatka z rukwi wodnej
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.