Agnieszka Kręglicka

Sałata cezara z kurczakiem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałata cezara z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składnik główny

główka rzymskiej sałaty

Wkładka

pierś kurczaka

oliwa extra vergine

sól, pieprz

Dodatki

garść małych grzanek z bułki

3 łyżki plasterków parmezanu

Sos

2 ząbki czosnku

3 fileciki anchois

żółtko

łyżka musztardy dijońskiej

sok z 1/2 cytryny

80 ml oliwy extra vergine

sól, pieprz,

sos Worcester

Przygotowanie:

Utrzeć czosnek z solą, rozgnieść widelcem anchois i wymieszać z żółtkiem, ubijać wlewając stopniowo oliwę, aż sos stanie się majonezowy. Doprawić łyżeczką dijońskiej musztardy, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną sosu Worcester. Pierś kurczaka rozbić, doprawić oliwą, solą i pieprzem, zgrillować. Liście rzymskiej sałaty wymieszać z sosem, ułożyć na indywidualnych talerzach, posypać grzankami i parmezanem. Kurczaka pokroić w paseczki i gorącego układać na sałacie.

powrót

skomentuj przepis

gormozolnik

postów: 4

31.08.2015 16:23

CYTUJ

dobra sałatka :D

#nieumiemgotować

03.07.2011 04:34


Los Angeles

CYTUJ

sos? hahahahaha

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.