Jan i Jakub   Kuroniowie

Sałata Aleksandra Dumas


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 6229

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

główka sałaty

 

Sos do sałaty:

1 ugotowane jajko na osobę

oliwa z oliwek (1 łyżka oliwy na 1 żółtko)

2 fileciki anchois

natka pietruszki

estragon

1-2 korniszony

ocet winny lub owocowy

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Do salaterki wrzucamy po jednym ugotowanym żółtku na osobę, skrapiamy je oliwą ucieramy na majonez. Wrzucamy odrobinę posiekanych ziół, roztarte anchois, drobno posiekane korniszony oraz czosnek, dodajemy sól i pieprz. Dolewamy trochę dobrego octu owocowego, dodajemy drobno posiekane białka jaj i gotowym sosem polewamy umyte, osuszone liście sałaty. Mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z bresaolą
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z kwiatów w winegrecie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.