Marieta  Marecka

Sakiewki z polędwiczką w zielonym sosie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sakiewki z polędwiczką w zielonym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

polędwiczka

2 garście melisy cytrynowej

1 garść oregano

1 ząbek czosnku

kilka listków szałwii

oliwa z oliwek

sól

świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego

Przygotowanie:

Polędwiczkę czyścimy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zielony sos. Do moździerza wrzucamy pokrojony czosnek, dodajemy sól i rozgniatamy na pastę. Melisę, oregano i szałwię kroimy drobno, dodajemy do moździerza i ucieramy wszystko na pastę podlewając oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Dodajemy marynowany pieprz i rozgniatamy go dokładnie. Na koniec doprawiamy lekko solą i pieprzem. Polędwiczkę przesmażamy na suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty ok. 40 cm na 40 cm. Na środku kładziemy 2-3 plastry polędwiczki, i na każdym z nich 1 łyżeczkę sosu. Papier łączymy na górze sznurkiem (można sobie spiąć gumką, związać sznurkiem i ściągnąć gumkę) i takie sakiewki wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 10 minut. Podajemy z ulubionym dodatkiem, jak kasza czy ryż, oraz z zieloną sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.