Bill Granger

Sajgonki


Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sajgonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sajgonki

papier ryżowy

makaron ryżowy

ogórek

gotowane krewetki

liście kolendry i bazylii (azjatyckiej lub zwykłej)

sałata dębowa (lub inna o delikatnych listkach)



Sos do maczania

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżka octu balsamicznego

łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

posiekane orzeszki ziemne



Przygotowanie

Namoczyć w gorącej wodzie papier ryżowy aż zmięknie. Makaron ryżowy zalać na kilka minut gorącą wodą, odcedzić. Rozłożyć papier i umieścić na nim kawałek ogórka, trochę makaronu ryżowego, krewetkę, parę gałązek kolendry, listki bazylii azjatyckiej lub zwykłej. Zawinąć papier, podwijając do wewnątrz końcówki podczas rolowania. Wymieszać sos hoisin z octem balsamicznym i olejem sezamowym, posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Podawać na listkach sałaty, z sosem w osobnych miseczkach.



Bill Granger 2006

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.