Jola Słoma

Sajgonki


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

odsłon: 11895

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1/4 zielonej papryki

biała część liścia kapusty pekińskiej

1/2 marchewki

2 namoczone grzyby Mun

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka sosu sojowego

1/4 łyżeczki chili

papier ryżowy

olej do smażenia

 

Sos do sajgonek

1 łyżka gęstego chińskiego sosu śliwkowego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy. Kroimy je w paski. Tak samo kroimy warzywa. Wrzucamy do rozgrzanego woka i krótko smażymy na 1 łyżce oleju, ciągle mieszając, tak, aby wszystkie warzywa były równomiernie przyrumienione z zewnątrz, a w środku były soczyste. Pod koniec dodajemy chili i sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki, w której mieszamy całość z mąką kukurydzianą. Przecieramy wok papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy w nim olej do smażenia. Moczymy przez chwilę osobno płaty papieru ryżowego aż zmiękną, odsączamy i nakładamy trochę warzyw na brzegu. Zawijamy w rulonik, pamiętając, aby boki papieru ryżowego schować do środka, tak by nadzienie było szczelnie owinięte. Smażymy przez kilka minut w głębokim oleju. Talerz dekorujemy kiełkami fasoli mung i cienkimi paskami czerwonej papryki. Podajemy z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Risotto z grzybami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

mixer

postów: 3

29.03.2016 13:38

CYTUJ

nigdy nie robiłem, ale dziś chyba nadszedł ten dzień

#Frühlingsrolle

02.04.2012 21:42


Monachium

CYTUJ

....jestem zaskoczona taka receptura, to zapewne "warszawianki" a nie sajgonki.
W Vietnamie czy w Chinach maja troszeczke inne recepty, a o mace kukurydzianej to nie wiem czy oni wogole slyszeli.
Tak dla ciekawosci;kielki sojowe i kluseczki szklane sa podstawa........

#kulinrnybyk

05.09.2011 15:39


chebzie

CYTUJ

Mam tnk hd i brak u mnie kuchni.tv lecz po obejrzeniu Atelier smaku i tego odcinka w ogóle nie żałuje jest to według mnie najgorszy program na kuchnia.tv.Pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.