Anna Olson

Sajgonki z warzywami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sajgonki z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ paczki ryżowego makaronu nitki

2 łyżki octu ryżowego

8 dużych arkuszy papieru ryżowego

½ szklanki cukinii pokrojonej w cienkie słupki

¼ szklanki marchwi

obranej i pokrojonej w cienkie słupki

1/3 szklanki kapusty pekińskiej albo białej

poszatkowanej

2 łyżki posiekanych niesolonych orzechów nanercza (nerkowca)

1 dymka

pokrojona w ukośne paski

¼ szklanki świeżych liści bazylii (najlepiej tajskiej)

¼ szklanki świeżych liści mięty

¼ szklanki świeżych liści natki kolendry

 

 

Przygotowanie:


Zalej makaron wrzątkiem w misce, przykryj na 15 minut i odcedź. Potnij makaron nożyczkami na 10-centymetrowe kawałki, wymieszaj z octem ryżowym i posól do smaku. Wlej gorącą wodę do płytkiej szklanej foremki do pieczenia placków i zanurzaj w niej pojedyncze arkusze papieru ryżowego, aż zmięknie (na ok. 15 sekund). Po kolei ostrożnie układaj arkusze papieru ryżowego na czystej bawełnianej ściereczce, a na nich rzędem wzdłuż jednego boku trochę cukinii, marchewki i kapusty. Dołóż garstkę makaronu i posyp orzechami oraz dymką. Dodaj po kilka liści bazylii, mięty oraz kolendry i ciasno zawiń warzywa w papier ryżowy na kształt krokieta. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi arkuszami papieru i resztą warzyw. Przygotowane sajgonki owiń wilgotnym papierem do pieczenia oraz wilgotną ściereczką, zamknij w szczelnej plastikowej torebce i włóż do lodówki. Podawaj sajgonki przekrojone na pół pod kątem z dodatkiem dipu orzechowego (patrz: osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z warzyw
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.