Jola Słoma

Ryżowa lasagne z sosem bolognese


Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ryżowa lasagne z sosem bolognese
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 płatów papieru ryżowego

1 łyżka oliwy

pieprz seczuański do dekoracji

 

Sos:

25 dag pieczarek (najlepiej brązowych)

10 dag granulatu sojoweo

500 ml przecieru pomidorowego z piekarnika

3 liście kapusty pekińskiej

3 łyżki sosu sojowego

8 łyżek oleju

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka cząbru

1/2 mielonego czarnego pieprzu

1 szczypta asafetydy

1 łyżeczka soli

600 ml wody

Masa ziemniaczano-kalafiorowa:

50 dag ziemniaków

40 dag kalafiora

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

200 ml wody

Przygotowanie:

Gotujemy na parze ziemniaki i kalafior i odstawiamy na bok. W tym czasie ucieramy na tarce o grubych oczkach pieczaki i kroimy w drobną kostkę białą część liści kapusty pekińskiej. Na rozgrzanym oleju smażymy granulat na złoty kolor, dorzucamy do niego przyprawy, mieszamy i wlewamy sos sojowy, a następnie dorzucamy pieaczarki i kapustę pekińską. Smażymy mieszając przez kilka minut na małym ogniu. Wlewamy przecier pomidorowy i wodę, dusimy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ugotowane ziemniaki i kalafior rozgniatamy widelcem i mieszamy z oliwą, solą, wodą i pieprzem. W żaroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu układamy warstwami 2 płaty papieru ryżowego, połowę sosu bolognese i przykrywamy 2 kolejnymi płatami papieru ryżowego oraz połową masy kalafiorowo-ziemniaczanej. Powtarzamy układanie wszystkich warstw od początku, tak aby na wierzchu znalazła się masa z ziemniaków i kalafiora, którą polewamy oliwą i posypujemy pieprzem seczuańskim. Wstawiamy do piekarnika parowego i gotujemy tak, aby lasagne była gorąca.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.