Marieta  Marecka

Ryż zasmażany z jajem i warzywami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 3251

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki ryżu białego (basmati lub jaśminowy)

2 jajka

1 cukinia

½ puszki groszku

1 szklanka fasolki szparagowej

½ pora

oliwa z oliwek

rozmaryn świeży

sól

pieprz

½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Ryż przepłukujemy 2-3 krotnie zimną wodą, pocierając ryżem między dłońmi dotąd, aż woda będzie przezroczysta. Odsączamy na sicie. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w garnku i wsypujemy ryż. Przesmażamy dotąd, aż zrobi się lekko szklisty, ciągle mieszając. Zalewamy zimną wodą w ilości: 2 porcje wody na 1 porcję ryżu , dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy i przykrywamy, najlepiej szklaną pokrywką. Na małym gazie gotujemy ryż, aż wchłonie cały płyn, nie mieszamy. Ściągamy z gazu, garnek zawijamy w koc i odstawiamy na 10 minut. Garnek można włożyć również do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na ok. 10 minut. Cukinię kroimy w ćwiartki i w plasterki. Przesmażamy ją na 2 łyżkach oliwy, dodajemy zblanszowaną fasolkę i pokrojony w półplasterki por. Przesmażamy razem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy posztakowany rozmaryn, sól, pieprz i paprykę. Dodajemy ryż, zalewamy wszystko rozbełtanymi jajami i krótko przesmażamy. Podajemy gorące!

powrót

Podobne przepisy

Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.