Marieta  Marecka

Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g ryżu

250 ml wody

250 ml mleka

2 łyżki masła

4 jabłka

100 ml śmietanki 36%

2 łyżki brązowego cukru + 2 do obsypania zapiekanki

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

masło do wysmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

sos:

1 laska wanilii

4 łyżki cukru pudru

200 ml śmietanki kremówki 36%

100 ml mleka

3 żółtka

Przygotowanie:

Śmietankę, mleko, łyżkę cukru pudru, przeciętą laskę wanilii wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami wkładamy do rondelka i podgrzewamy, pilnując, żeby całość się nie zagotowała.
W szklanej misce ubijamy mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru pudru. Jak pojaśnieją i się napuszą, powoli dolewamy gorące mleko ze śmietanką, ciągle miksując.
Przekładamy miskę na garnek z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż zgęstnieje, mieszając rózgą, żeby sos był gładki i równo się podgrzewał.
Zagotowujemy mleko z wodą i szczyptą soli. Dosypujemy ryż i gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Ściągamy z gazu i przykrywamy.
Jabłka obieramy i miksujemy wraz z 2 łyżkami cukrem i cynamonem, lub ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonu.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na spód warstwę ugotowanego ryżu, na to część masy z jabłek, znów ryż i jabłka.
Ostatnią warstwą powinien być ryż. Polewamy go śmietanką i obsypujemy cukrem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.