Ryż z kaszmiru

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż z kaszmiru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g ryżu basmati

750 ml wrzątku

100 g cukru

ćwierć filiżanki koryntek

ćwierć filiżanki płatków migdałowych

szczypta szafranu

łyżka garam masala

ćwierć filiżanki posiekanych pistacji

kora cynamonu

100 g masła ghee

4 strączki kardamonu

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rozgrzanego garnka wsypać cukier. Dodać masło, szafran, ziele angielskie, garam masala, cynamon, kardamon, koryntki, pistacje i ryż. Zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Odstawić na 10 minut. Podawać z migdałami i kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Placki z kminem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.05)frittatta alla trippa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.