Roger Mooking

Ryż z groszkiem


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ryż z groszkiem:

1 łyżeczka oleju roślinnego

posiekany środek czerwonej cebuli (z przepisu na szaszłyki jagnięce)

3 zmielone ząbki czosnku

1 ¼ szklanki ryżu preparowanego termicznie

2 ¼ szklanki wody

1 puszka (540 ml) groszku, opłukanego i odcedzonego

1 pęczek mięty (liście)

sól

pieprz



Ryż z groszkiem:

W garnku, na średnim ogniu podgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj wodę, zamieszaj, zagotuj. Kiedy ryż zagotuje się, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodaj groszek w ciągu ostatnich 5 minut gotowania ryżu. Przykryj garnek pokrywką. Przełóż danie do miski, ostudź, udekoruj miętą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.