Roger Mooking

Ryż z groszkiem


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ryż z groszkiem:

1 łyżeczka oleju roślinnego

posiekany środek czerwonej cebuli (z przepisu na szaszłyki jagnięce)

3 zmielone ząbki czosnku

1 ¼ szklanki ryżu preparowanego termicznie

2 ¼ szklanki wody

1 puszka (540 ml) groszku, opłukanego i odcedzonego

1 pęczek mięty (liście)

sól

pieprz



Ryż z groszkiem:

W garnku, na średnim ogniu podgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj wodę, zamieszaj, zagotuj. Kiedy ryż zagotuje się, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodaj groszek w ciągu ostatnich 5 minut gotowania ryżu. Przykryj garnek pokrywką. Przełóż danie do miski, ostudź, udekoruj miętą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Kopytka z kurkami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.