Ryż z groszkiem

Ryż z groszkiem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ryż z groszkiem:
1 łyżeczka oleju roślinnego
posiekany środek czerwonej cebuli (z przepisu na szaszłyki jagnięce)
3 zmielone ząbki czosnku
1 ¼ szklanki ryżu preparowanego termicznie
2 ¼ szklanki wody
1 puszka (540 ml) groszku, opłukanego i odcedzonego
1 pęczek mięty (liście)
sól
pieprz

Ryż z groszkiem:
W garnku, na średnim ogniu podgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj wodę, zamieszaj, zagotuj. Kiedy ryż zagotuje się, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodaj groszek w ciągu ostatnich 5 minut gotowania ryżu. Przykryj garnek pokrywką. Przełóż danie do miski, ostudź, udekoruj miętą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA