Gary  Rhodes

Ryż z grochem


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ryż z grochem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g czerwonej fasoli

4 obrane pomidory

bez gniazd nasiennych

posiekane

(do wyboru)

3 posiekane cebulki dymki

(do wyboru)

2 drobno posiekane cebule

2 drobno posiekane ząbki czosnku

4 gałązki tymianu (½ łyżeczki świeżych liści plus do przybrania)

25 g masła

350 g ryżu długoziarnistego

2 puszki mleczka kokosowego po 400 ml

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Osączyć namoczoną wcześniej fasolę, zachowując wodę. Wrzucić do garnka i zalać wodą z moczenia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Usunąć pianę z powierzchni wody.
Dodać pomidory i posiekaną dymkę. Dołożyć cebulę, czosnek, tymianek i masło. Gotować na małym ogniu 45 minut, do miękkości. Dobrze doprawić. Wlać mleczko kokosowe i wsypać ryż. Warstwa płynu nad ryżem powinna wynosić 3-4 cm. W razie potrzeby dolać gorącej wody. Dokładnie zamieszać, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać, żeby potrawa nie przywarła do dna garnka. Na koniec posypać listkami tymianku.

powrót

skomentuj przepis

rzviro

postów: 212

07.10.2014 20:58

CYTUJ

Faaaajnie, ale czemu to danie ma tytuł "Ryż z grochem", skoro w przepisie nie ma ani ziarenka grochu, za to jest czerwona fasola ( raczej niepodobna do grochu... )??? :/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.