Ryż z grochem

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ryż z grochem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 g śmietanki kokosowej

2 dymki

3-4 gałązki tymianku

2 ząbki czosnku

225 g nikli indyjskiej lub czerwonej fasoli

900 g ugotowanego ryżu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Niklę zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzić, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 45-60 minut, aż będzie miękka. Od czasu do czasu ew. podlać wodą. Posolić pod koniec gotowania. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dymkę oczyścić i posiekać. Ugotowaną fasolę odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Wmieszać mleko kokosowe, tymianek, czosnek i dymkę. Dodać ryż, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Mieszając gotować kilka minut na średnim ogniu, aż wszystko będzie ciepłe. Usunąć gałązki tymianku i podawać na dużym półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z dyni z rukolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki z kminem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.