Ryż w liściach lotosu

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Ryż w liściach lotosu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki gotowanego ryżu jaśminowego

zimnego (najlepiej ugotować go dzień wcześniej i zostawić w lodówce)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oleju roślinnego

12 nasion lotosu

ugotowanych

pozbawionych pestek

5 grzybów shitake (namoczonych

obgotowanych

pokrojonych na kawałki)

100 g zielonego groszku

100 g marchewki

pokrojonej w kostkę

2 niewielkie świeże liście lotosu

1 kwiat lotosu

do dekoracji

sos sojowy i pokrojone chili

 

 

Przygotowanie:


Wok wstawić na duży ogień, wlać łyżkę oleju, smażyć, mieszając, warzywa i grzyby przez 2 minuty. Zdjąć, odstawić. Wlać pozostały olej, smażyć ryż, mieszając, przez 3 minuty, zdjąć, odłożyć.
Liście lotosu włożyć na chwilę do wrzątku, żeby zmiękły. Do dużej miski włożyć najpierw większy liść lotosu, spodnią (bardziej szorstką) stroną w dół, a następnie w ten sam sposób ułożyć drugi liść. Na spodzie ułożyć smażone warzywa i grzyby, na to nałożyć ryż. Zawinąć ciasno brzegi liści.
Ryż z warzywami w liściach lotosu przenieść ostrożnie do parownika, gotować na parze przez 5 minut. Wyjąć z parownika, ułożyć na półmisku spodem do góry. Ostrym nożem delikatnie zrobić dwa długie nacięcia na zewnętrznym liściu, poczynając od brzegów, tak, by powstało nacięcie na krzyż, a następnie delikatnie rozchylić brzegi liścia. Powtórzyć tę czynność z wewnętrznym liściem, tym razem prowadząc nacięcia od środka. W efekcie powinno powstać osiem nacięć, pozwalających na rozchylenie liści, by wyeksponować ryż. Udekorować płatkami lotosu, podawać z sosem sojowym z chili.

powrót

Podobne przepisy

Mielone z ciecierzycy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Kotleciki z cukinii i fety
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.