Anna Olson

Ryż pomidorowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 szklanek wody

1 liść laurowy

1 łyżka soli

1½ szklanki ryżu basmati

2 łyżki oliwy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

½ szklanki drobno posiekanych pomidorów

½ szklanki drobno posiekanej dymki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę z liściem laurowym i solą. Przepłucz ryż na sitku o drobnych oczkach i wsyp do wody. Gotuj ryż bez przykrycia przez 10 minut. Odcedź ugotowany ryż i wsyp z powrotem do garnka. Podgrzewając na małym ogniu, wymieszaj go z koncentratem i oliwą. Dodaj posiekane pomidory i dymkę, wymieszaj. Dopraw do smaku. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Endywie z pomarańczami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone brokuły i kalafior
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Taamiya z ciecierzycy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Warzywne chili i sałata z awokado
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.