Ryż po persku

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Ryż po persku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 laska cynamonu

2 goździki

3 ziarna czarnego pieprzu

¼ łyżeczki nasion kardamonu (z około 3 strąków)

sól gruboziarnista

2 szklanki białego ryżu Basmati

0,5 kg ziemniaków odmiany Russet (2 średnie sztuki)

4 łyżki masła

2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli

2 łyżki rodzynek

¾ szklanki posiekanych liści świeżej kolendry

Przygotowanie:

Zawiń laskę cynamonu, goździki, pieprz i ziarna kardamonu w gazę i zawiąż. Napełnij duży rondel 4 litrami wody, dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Wrzuć ryż i saszetkę z przyprawami. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie. Usuń saszetkę i przecedź ryż przez sitko o cienkich oczkach. Pozostaw go na sitku przez około 10 minut.

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je szatkownicą na pięciomilimetrowe plasterki. W patelni o średnicy 30 cm roztop masło i rozprowadź je po całej powierzchni. Przelej masło do dużej miski. Ułóż ziemniaki dookoła patelni w dwóch warstwach w taki sposób, żeby na siebie nachodziły.

Wymieszaj ryż z masłem, morelami, rodzynkami i przypraw solą.

Posyp ziemniaki kolendrą i przykryj je połową mieszanki z ryżu, dociskając, żeby uzyskać równą warstwę. Dodawaj resztę mieszanki i dociskaj. Przykryj szczelnie patelnię kawałkiem gazy.

Gotuj przez 8 minut. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż ziemniaki staną się chrupiące i nabiorą złotej barwy. Zdejmij gazę. Gumową łopatką oddziel składniki od brzegów patelni i delikatnie potrząsając naczyniem, przełóż danie do góry nogami na półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.