Ryż kokosowy „nasi lemak”

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Ryż kokosowy „nasi lemak”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

3 filiżanki długoziarnistego ryżu (opłukanego 2 razy i osączonego)

200 ml mleka kokosowego

200 ml wody

dwucentymetrowy kawałek imbiru, obrany i zgnieciony

1 liść pandanu, umyty, rozdarty i zawiązany w supeł

¾ łyżeczki soli



W garnku do gotowania ryżu:

Włożyć ryż, wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać imbir, liść pandanu, sól i gotować do miękkości.



Na kuchni:

Włożyć wszystkie składniki do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć dopasowaną pokrywą. Zmniejszyć ogień. Gotować do wchłonięcia płynu – około 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut nie zdejmując pokrywki. Podawać.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.



powrót

Podobne przepisy

Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.