Ryż gotowany na parze

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryż gotowany na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

425 ml ryżu (najlepiej białego długoziarnistego)

850 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Ryż przełożyć do miski z wodą, zamieszać kilka razy aż woda stanie się mętna. Wylać wodę. Czynność powtórzyć kilka razy do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Przełożyć ryż na sitko i lekko go odsączyć. Następnie przełożyć ryż do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Ryż gotować do czasu, aż większość wody wyparuje, a na powierzchni ryżu pojawią się kratery. Garnek przykryć bardzo dokładnie, a ogień zmniejszyć do minimum, pozwalając ryżowi gotować się jeszcze przez jakieś piętnaście do dwudziestu minut. Gotując ryż w ten sposób nie podnosić pokrywki, przynajmniej przez piętnaście minut, inaczej drogocenna para się ulotni. Ryż jest idealny, kiedy ziarna są całkowicie ugotowane, a ryż jest sypki. To jedyny sposób w jaki Chińczycy jedzą ryż - jako dodatek do posiłków. Jeśli chcecie być wiarygodni, razem z chińskimi daniami podawajcie zwykły ugotowany na parze ryż.

powrót

Podobne przepisy

Kora czekoladowa
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

#wilczek

25.04.2012 14:31


Warszawa

CYTUJ

sypki ryż, no pozdrawiam, "Chińczyka z nad wisły" a jesz widelcem ?

#ktb

12.03.2012 13:50


cz-wa

CYTUJ

do Voy: Ale przepis jest chyba dobry - tak ugotowany będzie się kleił a oto w tym chodzi

#chinese

10.03.2012 02:32


CYTUJ

cyt: "To jedyny sposób w jaki Chińczycy jedzą ryż" HA HA

#Voy

14.04.2011 18:50


Warszawa

CYTUJ

heh, pierwszy raz słyszę, żeby w kuchni chińskiej stosować sypki ryż.
Autorowi proponuję zmierzyć się z takim ryżem pałeczkami...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.