David Gaboriaud

Ryby w tempurze z surówką coleslaw


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Ryby w tempurze z surówką coleslaw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

kilka rodzajów ryb (filety) pokrojonych w kostkę

1 szklanka mąki pszennej lub ryżowej

woda gazowana lodowata

1 łyżeczka curry

¼ kapusty czerwonej poszatkowanej

¼ kapusty białej poszatkowanej

1 marchewka pokrojona w tagliatelle (za pomocą obieraczka)

garść winogron

½ ostrej papryczki drobno posiekanej

mały korzeń imbiru, starty

sok z jednej limonki

oliwa z oliwek

olej ryżowy do głębokiego smażenia

sól

Przygotowanie:

Przygotuj surówkę coleslaw – w misce wymieszaj poszatkowaną kapustę czerwoną i białą oraz pokrojoną marchewkę i winogrona. Zrób sos, czyli połącz ostrą papryczkę, starty imbir, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wymieszaj i polej tym sosem surówkę.
Przygotuj tempurę – wymieszaj mąkę z łyżeczką soli i curry, dolewaj wodę gazowaną do momentu, kiedy uzyskasz ciasto przypominające konsystencją ciasto do naleśników.
Zawiń każdy kawałek ryby z osobna w to ciasto i smaż na głębokim oleju (rozgrzanym do 175 stopni), aż skórka się zrobi złocista i chrupiąca. Wyciągnij kawałki z garnka i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Serwuj tempurę z surówką coleslaw.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.