Ryby w tempurze z surówką coleslaw

Ryby w tempurze z surówką coleslaw
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • kilka rodzajów ryb (filety) pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka mąki pszennej lub ryżowej
  • woda gazowana lodowata
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ kapusty czerwonej poszatkowanej
  • ¼ kapusty białej poszatkowanej
  • 1 marchewka pokrojona w tagliatelle (za pomocą obieraczka)
  • garść winogron
  • ½ ostrej papryczki drobno posiekanej
  • mały korzeń imbiru, starty
  • sok z jednej limonki
  • oliwa z oliwek
  • olej ryżowy do głębokiego smażenia
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj surówkę coleslaw – w misce wymieszaj poszatkowaną kapustę czerwoną i białą oraz pokrojoną marchewkę i winogrona. Zrób sos, czyli połącz ostrą papryczkę, starty imbir, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wymieszaj i polej tym sosem surówkę.
Przygotuj tempurę – wymieszaj mąkę z łyżeczką soli i curry, dolewaj wodę gazowaną do momentu, kiedy uzyskasz ciasto przypominające konsystencją ciasto do naleśników.
Zawiń każdy kawałek ryby z osobna w to ciasto i smaż na głębokim oleju (rozgrzanym do 175 stopni), aż skórka się zrobi złocista i chrupiąca. Wyciągnij kawałki z garnka i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Serwuj tempurę z surówką coleslaw.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA