Tomasz Jakubiak

Rybny szisz kebab, ziemniaki zasmażone w jogurcie i sałatka z pęczakiem i granatem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Rybny szisz kebab, ziemniaki zasmażone w jogurcie i sałatka z pęczakiem i granatem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g filetów rybnych (łosoś i troć)

szczypta soli

łyżeczka sezamu

łyżeczka fenkułu

łyżeczka mielonej kolendry

łyżeczka sumaku

łyżeczka ostrej papryki

5 pałek trawy cytrynowej

Zasmażane ziemniaki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

łyżeczka kminu

2 łyżeczki pasty harrisa

150 g jogurtu naturalnego

Sałatka:

1,5 szklanki ugotowanego pęczaku

czerwona cebula

ogórek

awokado

pomarańcza

50 ml oliwy

łyżka orzechów włoskich

natka pietruszki

mięta

granat

szczypta soli

łyżka sezamu

łyżka jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Filety rybne zmiel w maszynce do mielenia mięsa dwa, trzy razy i przełóż do miski. Dopraw solą. Do moździerza wsyp sezam, fenkuł, kolendrę, sumak i paprykę. Przyprawy utrzyj na jednolitą masę, dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Przytnij trawę cytrynową, tak aby zmieściła się na patelni i obklej ją mięsem.
Na koniec mięso na trawie zwilż wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie zgrilluj szaszłyki na patelni grillowej wyścielonej papierem do pieczenia, żeby nie przywarły.
Przygotuj sałatkę. Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i włóż do miski.
Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i miąższ z awokado.
Następnie wyciśnij do miski sok z pomarańczy i dolej oliwę.
Dodaj orzechy, natkę pietruszki, miętę, owoce granatu i pęczak. Sałatkę dopraw solą i wymieszaj. Dodaj sezam i łyżkę jogurtu.
Przygotuj ziemniaki. Ugotowane ziemniaki pokrój i smaż na oleju, na patelni. Dopraw je kminem, pastą harrisa. Dodaj jogurt i duś 10 minut. Podawaj z sziszę i sałatką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

mikrusna

postów: 2

18.12.2015 09:46

CYTUJ

wygląda wybornie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.