Rybne tacos

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Rybne tacos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sos z awokado:

4 awokado, obrane, pozbawione pestek i pokrojone

2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (500 ml)

sok i skórka starta z jednej limonki

1 papryczka jalapeño, posiekana bez pestek

kilka kropel zielonego sosu Tabasco

garść kolendry, posiekana

sól i pieprz



pico de gallo:

2 pomidory, posiekane bez pestek

1 czerwona papryka, posiekana bez pestek

1 papryczka jalapeño, posiekana bez pestek

1 ząbek czosnku, posiekany

1 cebula, posiekana

sok z jednej limonki

garść kolendry, posiekana

2 łyżki oliwy (30 ml)

sól i pieprz



ryba:

450 gramów filetów z łupacza, pokrojonych w dużą kostkę

1 szklanka mąki do obtoczenia (250 ml)

olej do smażenia



ciasto piwne:

2 szklanki mąki (500 ml)

¼ szklanki skrobi kukurydzianej (60 ml)

1 łyżka proszku do pieczenia (15 ml)

2 jajka

2½ szklanki piwa (625 ml)

sól i pieprz



do podania:

domowe tortille według przepisu Chucka

zielony sos chili według przepisu Chucka

sałata lodowa, pokrojona w cienkie paski



Przygotowanie:

Sos z awokado: miksujemy wszystkie składniki w robocie kuchennym. Wstawiamy do lodówki. Pico de gallo: mieszamy wszystkie składniki w misce. Wstawiamy do lodówki.

Ciasto piwne: w dużej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy jajka i piwo, szybko łączymy. Pojedyncze grudki w cieście są dopuszczalne. Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Ryba: kawałeczki ryby obtaczamy w mące. Zanurzamy w cieście piwnym i smażymy 1½ minuty, do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą i pieprzem. Podanie: sos z awokado rozsmarowujemy na tortillach. Układamy po 3 kawałki ryby. Przybieramy sałatą, pico de gallo i zielonym sosem chili.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.