Rybne pulpeciki w sosie curry

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Rybne pulpeciki w sosie curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pasta curry:

łyżeczka białego pieprzu

pół łyżeczki nasion kolendry

półtorej łyżeczki kminu

szczypta soli

2 posiekane zielone chili bez pestek

ćwierć pokrojonej czerwonej cebuli

4 posiekane ząbki czosnku

2 łodygi trawy cytrynowej

łyżeczka posiekanego galangalu

łyżeczka posiekanych korzeni i łodyżek kolendry

liść limetki kaffir

łyżeczka sosu rybnego albo jeden filet anchois

 

Pulpety:

8 oczyszczonych krewetek

8 przegrzebków

2 posiekane liście limetki kaffir

drobno pokrojona dymka

łyżeczka sosu rybnego

garść tajskiej bazylii

jajko

 

Sos:

łyżeczka oleju z krokosza

2 łyżki pasty curry

mleczko kokosowe

500 ml bulionu rybnego

2 łyżeczki sosu rybnego

łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie)

kolendra, czerwone chili i limetka do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki pulpetów zmiksować na gładką masę. Mokrymi dłońmi uformować kulki wielkości orzechów włoskich. Schłodzić. W moździerzu albo blenderze rozdrobnić pieprz, kolendrę i kmin. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Rozcierać, aż powstanie pasta. 2 łyżki przygotowanej pasty podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wlać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny. Dodać cukier. Podgrzewać, aż płyn nieco odparuje. Dodać pulpety. Gotować przez 5 minut. Przed podaniem przybrać kolendrą, chili i cząstkami limetki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.