Rick Stein

Rybki smażone w głębokim oleju


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Rybki smażone w głębokim oleju
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małe rybki (całe

niepatroszone)

mąka

sól

pieprz kajeński

zmielony kmin rzymski

kurkuma

olej słonecznikowy lub arachidowy do smażenia

sok z limonki

cząstki limonki

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce mąkę, sól, pieprz kajeński, kmin rzymski i kurkumę. Wrzucić rybki i dobrze wymieszać, aby pokryły się mąką. Na głęboką patelnię wlać olej na głębokość 2-3cm i dobrze rozgrzać. Wyjmować rybki, strząsając nadmiar mąki. Smażyć na oleju partiami, obracając, by się równomiernie zrumieniły, ok. 3-4 minut aż staną się chrupiące. Wyjąć i osączyć na papierze kuchennym.
Skropić sokiem z limonki i podać z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Steki z miecznika z sałatką z koprem włoskim i grejpfrutem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.