Rick Stein

Rybki smażone w głębokim oleju


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Rybki smażone w głębokim oleju
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małe rybki (całe

niepatroszone)

mąka

sól

pieprz kajeński

zmielony kmin rzymski

kurkuma

olej słonecznikowy lub arachidowy do smażenia

sok z limonki

cząstki limonki

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce mąkę, sól, pieprz kajeński, kmin rzymski i kurkumę. Wrzucić rybki i dobrze wymieszać, aby pokryły się mąką. Na głęboką patelnię wlać olej na głębokość 2-3cm i dobrze rozgrzać. Wyjmować rybki, strząsając nadmiar mąki. Smażyć na oleju partiami, obracając, by się równomiernie zrumieniły, ok. 3-4 minut aż staną się chrupiące. Wyjąć i osączyć na papierze kuchennym.
Skropić sokiem z limonki i podać z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.