Ryba z ziołami i winem

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ryba z ziołami i winem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie ryby

np. pstrągi

wypatroszone i oczyszczone

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sok z ½ cytryny

½ cytryny

pokrojona na plasterki

 

 

Przygotowanie:


Oprawione, umyte i osuszone ryby włóż do naczynia do zapiekania, posyp dużą ilością czarnego pieprzu i dużą ilością soli, a następnie skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos. Na głębokiej patelni podgrzej oliwę, wrzuć cebulą i chwilę podsmaż. Dorzuć czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj natkę, wymieszaj. Dodaj kolendrę i znów wymieszaj. Dodaj pomidory i ponownie wymieszaj. Dodaj retsinę, delikatnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowym sosem zalej rybę, jeśli używasz sporego naczynia, dolej trochę wody. Rozłóż na rybach plasterki cytryny, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut w temperaturze 200°C. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galareta z sandaczem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rybne pakieciki z ziołami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.