Ainsley Harriot

Ryba z Sydney


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Ryba z Sydney
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

po 1 rybie średniej wielkości na osobę

W oryginalnym przepisie była to ryba barramundi

można ja zastąpić np. trocią

oliwa

pokrojone na kawałki grzyby (shiitake lub boczniak czy pieczarki

ewentualnie inne grzyby

które po usmażeniu pozostają jędrne)

garść pokrojonych zielonych warzyw—szpinak

kapusta bok choi lub włoska

ewentualnie dowolna mieszanka młodych

jadalnych listków

sos sojowy

wino mirin

kilka łyżek bulionu rybnego (lub sosu rybnego

rozcieńczonego wodą)

garść gotowanego mięsa kraba

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Rybę sprawić, obciąć płetwy (płetwę grzbietową nadciąć z obu stron i wyjąć), posolić. Obsmażyć na złoto na patelni ustawionej na grillu na niewielkiej ilości oliwy z obu stron. Należy uważać, aby nie smażyć ryby za długo (kilka minut z każdej strony). Zdjąć rybę z patelni, ułożyć na talerzu. Wytrzeć patelnię, wlać trochę oliwy. Podsmażyć pokrojone na kawałki grzyby, posolić. Dodać zieleninę, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać trochę sosu sojowego, wino mirin i bulion rybny. Na koniec dodać mięso kraba, wymieszać. Podsmażyć chwilę, mieszając. Grzyby z zieleniną i krabem nałożyć do środka i na wierzch ryby, polać rybę sosem powstałym przy smażeniu.

powrót

Podobne przepisy

Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.