Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tapenada z zielonych oliwek

2 grubo posiekane ząbki czosnku

100 g zielonych oliwek bez pestek

2 wymyte i osuszone filety anchois

2 łyżki kaparów



Utrzeć na puree w malakserze, wlewając stopniowo 3 – 4 łyżki oliwy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Uzyskujemy ok. 150 ml tapenady.



Ryba

4 filety z białej ryby (np. sola bądź halibut) po 125 g

4 łyżki tapenady

2 niewielkie pomidory w plasterkach

oliwa

sól i pieprz

zioła prowansalskie



Przygotowanie:

Podgrzać piekarnik do 200°. Wysuszyć rybę w papierowym ręczniku. Ułożyć na blasze i nasmarować tapenadą. Pokryć plasterkami pomidora, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec przez 6 – 8 min.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.