Ryba z kwiatem muszkatołowym

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba z kwiatem muszkatołowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 dzwonka miecznika lub 4 sztuki soli lub złocicy (à 300 g)

oliwa do smażenia

sól

gałka muszkatołowa

80 g masła

2 sztuki kwiatu muszkatołowego

4 plasterki cytryny

2 łyżki kaparów

garść naci pietruszki

sok z 1 cytryny



Przygotowanie:



1. Rybę posmarować oliwą, włożyć na rozgrzaną patelnię, posypać solą i świeżo startą gałką, usmażyć na złoto z obu stron. Zdjąć z patelni na talerze i trzymać w cieple.

2. Na tej samej patelni stopić masło, wrzucić kwiat muszkatołowy, plasterki cytryny i kapary, mieszając podgrzewać, aż masło się zrumieni. Wsypać posiekaną natkę, wlać sok z cytryny, zamieszać, smażyć chwilę, wyłożyć na rybę. Posypać świeżo startą gałką muszkatołową i podawać.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.