Janella  Purcell

Ryba z frytkami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 16)
trudność: brak

Ryba z frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ litra oleju roślinnego

150 g mąki ze środkiem spulchniającym

150 g skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki sody

szczypta soli

300 ml piwa

500 g ryby

50 g mąki

sól w płatkach

 

 

Przygotowanie:


Wlać olej do frytkownicy. Rozgrzać do 180°C. Można również użyć garnka o grubych ściankach.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Wlać ¼ piwa. Delikatnie rozmieszać, zgarniając mąkę ze ścianek naczynia. Dolać resztę piwa. Wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć frytki. Przechować je w piekarniku rozgrzanym do 120°C. Pokroić rybę w paski o wymiarach 10 x 2 cm. Obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście. Podnieść i zaczekać, aż nadmiar ciasta spłynie. Włożyć rybę do rozgrzanego oleju. Trzymać przez chwilę, aż kawałek zacznie się unosić. Smażyć przez 4 minuty na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać solą. Podawać z frytkami i sosem tatarskim.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.