Janella  Purcell

Ryba z frytkami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba z frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ziemniaki odmiany kipfler

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli morskiej

mielony pieprz

2 filety z barramundi lub podobnej ryby

mąka orkiszowa

orkiszowa bułka tarta

2 jajka

½ filiżanki mleka sojowego

sól morska

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na blasze. Dodać czosnek. Skropić oliwą i osolić. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 200°C. Jajka roztrzepać i przyprawić. Przygotować mąkę i mleko. Zanurzyć rybę w mące, jajku i bułce tartej. Zanim ziemniaki będą upieczone, przygotować rybę. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć filety przez 2 minuty z każdej strony. Przyprawić. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać rybę z frytkami i sałatką z nasturcji. Można dodać dobrej jakości majonez.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.