Ryba z frytkami

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba z frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy)

6 łyżek mąki

6 łyżek skrobi kukurydzianej

500 ml piwa typu "ale"

1 cytryna

8 ziemniaków

obranych ze skórki i pokrojonych na grube podłużne kawałki

sos tatarski (przepis poniżej)

olej roślinny (do frytkownicy smażenia)

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Mąkę wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Dodać szczyptę soli. Powoli dodawać piwo wszystko razem energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 190°C. Filety dorsza obtoczyć we wcześniej przygotowanym cieście i następnie wrzucić do frytkownicy. Należy pamiętać, by nie smażyć zbyt wielu kawałków na raz i by od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć koszykiem frytkownicy. Smażyć przez 3 do 5 minut, do uzyskania złocistego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.