Rick Stein

Ryba wędzona w trawie cadgerina z chutney z pomidorów


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Ryba wędzona w trawie cadgerina z chutney z pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryba lucjan

kępki trawy cadgerina

limonki i cytryny

5 łodyg trawy cytrynowej

olej lub oliwa do smażenia

czosnek

dymka

bush tomatoes*

pomidorki koktajlowe

liście limy

cukier

 

* małe owoce podobne do rodzynki brazylijskiej (miechunki jadalnej)

smakiem przypominające suszone pomidory z nutą kokosa.

 

 

Przygotowanie:


Rybę oskrobać z łusek, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Do brzucha włożyć 3 plasterki limonki. Przygotować chutney: pokroić czosnek w plasterki, dymkę ukośnie w plasterki. Pokroić na kawałki bush tomatoes. Liście limy pokroić w cieniusieńkie paseczki. Na patelnię wlać olej lub oliwę, rozgrzać, wrzucić czosnek i dymkę i smażyć aż się lekko zrumienią. Wrzucić bush tomatoes, pomidorki koktajlowe i liście limy. Smażyć mieszając i rozgniatając pomidorki. Gdy pomidorki się rozpadną i powstanie gęsty sos, dodać łyżeczkę (5 ml) cukru i sok z 1 limonki. Wymieszać i trzymać ciepłe. Rozgrzać dużą patelnię. Na dno położyć kilka kępek trawy, na trawie ułożyć rybę, przykryć ją trawą i na wierzchu położyć łodygi trawy cytrynowej. Patelnię przykryć pokrywką i trzymać na ogniu ok. 5 minut. Podlać rybę wodą, znów przykryć pokrywką i dusić na parze jeszcze ok. 6 minut. Przełożyć rybę na talerz i posypać posiekaną dymką. Podać z chutney w miseczce obok.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.