Ryba w soli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ryba w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

okoń morski lub lucjan

ok. 700 g

oczyszczony

ale z łuską

kilka plasterków cytryny

kg grubej soli

2 – 3 białka

listki mięty lub estragonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wsunąć plasterki cytryny do brzucha ryby. Wymieszać w misce sól z białkiem. Posiekać miętę lub estragon, pozostawiając 6 listków w całości. Posiekane listki zmieszać z masą solną, a całe włożyć do brzucha ryby. Położyć rybę na blasze i całkowicie oblepić grubą warstwą masy solnej. Piec 25 min. Rozbić skorupę nożem. Usunąć skórę i ostrożnie zdjąć mięso.

powrót

Podobne przepisy

Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.