Rick Stein

Ryba w soczewicy


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba w soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

cebula

czosnek

kurkuma

soczewica

olej lub oliwa

ziarna czarnej gorczycy

pomidory

zielone papryczki chili

ryba: sola, łupacz, lub dorsz

asafetyda (ostra i cierpka przyprawa indyjska)

sos masala



Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i kurkumę. Dodać soczewicę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu przez 30 minut, dopóki soczewica nie rozpadnie się, a potrawa nie nabierze gęstości. Wtedy zdjąć ją z ognia. Na patelni rozgrzać olej i prażyć ziarna czarnej gorczycy dopóki nie przestaną \"strzelać\". Dodać czosnek i cebulę, pomidory, drobno pokrojone zielone chili. Wszystko smażyć krótką chwilę, żeby składniki połączyły się, ale nie straciły koloru i aromatu. Następnie dodać trochę asafetydy i wlać wszystko do gęstej zupy. Rybę przed usmażeniem zamarynować w kurkumie i soku z cytryny. Następnie obsmażyć po obu stronach i udekorować surówką z cebuli i pomidorów. Na koniec dodać świeży, słodki sos masala.



© Rick Stein

powrót

Podobne przepisy

Ryba w sosie cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.