Curtis Stone

Ryba w pikantnym sosie piwnym w stylu cajun


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ryba w pikantnym sosie piwnym w stylu cajun
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z ryby o białym

zwartym mięsie

o wadze 180 g każdy

1 łyżka masła

1 łyżka oleju słonecznikowego

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Sporządzić mieszankę przypraw, miksując składniki w blenderze. Gotową mieszankę należy trzymać w szczelnym pojemniku. Na teflonowej patelni podgrzać masło z olejem, aż masło zacznie się pienić. Obtoczyć filety w mieszance przypraw, ostrożnie ułożyć na patelni i obsmażyć z obu stron po kilka minut. Zdjąć je z patelni tuż przed tym, kiedy będą całkowicie usmażone i przełożyć na talerz.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać posiekane chili oraz łyżeczkę mieszanki przypraw i smażyć przez minutę. Wlać 100 ml piwa i prawie zupełnie odparować. Posolić do smaku, po czym dodać pomidory oraz 50 g zimnego masła. Odparować do połowy objętości, a następnie włożyć do sosu rybę i dusić przez chwilę, aż będzie miękka. Rybę podawać z sosem, ryżem cytrynowym i posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.