Ryba w papierze

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ryba w papierze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka oliwy

marchewka obrana i skrojona w cienkie paseczki

mały por obrany i skrojony w cienkie paseczki

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

2 niewielkie filety halibuta lub łososia (po ok. 140 g)

łyżeczka quatre épices lub chińskich pięciu przypraw

łyżeczka ziaren fenkułu

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190°. Rozgrzać oliwę na małej patelni i podsmażyć warzywa al dente. Posolić, popieprzyć i wcisnąć sok z cytryny. Uciąć dwa duże kawałki papieru, w które zawiniemy filety. Złożyć je na pół i wyciąć z nich kształt, który po rozłożeniu będzie przypominał serce.
Nałożyć warzywa na środek papierowego serca. Na wierzchu ułożyć rybę, posypać ją przyprawami i ziarnem fenkułu, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć całość w papier, zaczynając od góry serca. Odłożyć na blachę i przygotować tak samo drugi filet.
Zawiniątka ułożyć na blasze. Piec przez 8 – 10 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2 min przed rozcięciem papieru.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.