David w europie 2

przepisy z programów >>

Ryba w occie

Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 kg tłustej ryby, np. makreli, pokrojonej w kostkę
olej słonecznikowy do smażenia

Marynata do ryby:
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczka soli

Przyprawa do marynat:
2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonej kozieradki
szczypta asafetydy
1 łyżeczka soli
1 łyżka wody

Sos:
6 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka nasion gorczycy
5 gałązek liści curry
100 g posiekanego świeżego imbiru
100 g posiekanego czosnku
100 ml białego octu winnego

Przygotowanie
Wymieszać składniki marynaty i obtoczyć w niej kawałki ryby. Odstawić na godzinę. Utrzeć składniki przyprawy do marynat na pastę. Odstawić. Na patelni mocno rozgrzać olej. Smażyć kawałki ryby 3-5 minut, na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Rozgrzać olej na drugiej patelni. Dodać gorczycę, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż zacznie strzelać. Dodać liście curry, imbir i czosnek, i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty. Dodać pastę przyprawową i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż sos ściemnieje. Włożyć kawałki ryby do sosu i dokładnie wymieszać. Wlać ocet winny i zagotować. Zdjąć patelnię z ognia. Ewentualnie doprawić solą i odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną rybę przełożyć z sosem do słoiczków i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki co najmniej na dwa tygodnie.

Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

skomentuj przepis >>