Anjum  Anand

Ryba w occie


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba w occie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg tłustej ryby

np. makreli

pokrojonej w kostkę

olej słonecznikowy do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać składniki marynaty i obtoczyć w niej kawałki ryby. Odstawić na godzinę. Utrzeć składniki przyprawy do marynat na pastę. Odstawić. Na patelni mocno rozgrzać olej. Smażyć kawałki ryby 3-5 minut, na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Rozgrzać olej na drugiej patelni. Dodać gorczycę, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż zacznie strzelać. Dodać liście curry, imbir i czosnek, i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty. Dodać pastę przyprawową i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż sos ściemnieje. Włożyć kawałki ryby do sosu i dokładnie wymieszać. Wlać ocet winny i zagotować. Zdjąć patelnię z ognia. Ewentualnie doprawić solą i odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną rybę przełożyć z sosem do słoiczków i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki co najmniej na dwa tygodnie.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Karp a la Pomian
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.