Anjum  Anand

Ryba w mleku kokosowym

Anjum Anand
Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba w mleku kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


500 g filetów białej ryby o zwartym mięsie
pokrojonych w duże kawałki
½ łyżeczki nasion gorczycy
4 goździki
6 strączków zielonego kardamonu
lekko zmiażdżonych
1 duży kawałek kory cynamonu
1 mała cebula
drobno posiekana
5 cm kawałek świeżego imbiru
obrany i grubo pokrojony
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
300 ml mleka kokosowego
2-4 zielone papryczki chilli
w całości
100 ml wody
10 liści curry
¾ łyżeczki garam masala
olej roślinny do smażenia
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu olej, włożyć gorczycę, goździki, strączki kardamonu i cynamon, i smażyć, mieszając, przez 20 sekund. Dodać połowę cebuli i smażyć 4-5 minut, aż zmięknie. Tymczasem umieścić resztę cebuli, imbir, czosnek i mieloną kolendrę w blenderze, wlać 100 ml mleka kokosowego i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć pastę do przypraw z cebulą, dodać papryczki, posolić i zamieszać. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 12-15 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać resztę mleka kokosowego, wodę, liście curry, garam masalę i kawałki ryby, doprawić pieprzem i podgrzewać 3-5 minut, aż ryba będzie ugotowana. Przed podaniem dodać sok z cytryny i świeżą kolendrę, wymieszać. Podawać z cytrynowym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.