Anjum  Anand

Ryba w mleku kokosowym


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba w mleku kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g filetów białej ryby o zwartym mięsie

pokrojonych w duże kawałki

½ łyżeczki nasion gorczycy

4 goździki

6 strączków zielonego kardamonu

lekko zmiażdżonych

1 duży kawałek kory cynamonu

1 mała cebula

drobno posiekana

5 cm kawałek świeżego imbiru

obrany i grubo pokrojony

2 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

300 ml mleka kokosowego

2-4 zielone papryczki chilli

w całości

100 ml wody

10 liści curry

¾ łyżeczki garam masala

olej roślinny do smażenia

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej, włożyć gorczycę, goździki, strączki kardamonu i cynamon, i smażyć, mieszając, przez 20 sekund. Dodać połowę cebuli i smażyć 4-5 minut, aż zmięknie. Tymczasem umieścić resztę cebuli, imbir, czosnek i mieloną kolendrę w blenderze, wlać 100 ml mleka kokosowego i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć pastę do przypraw z cebulą, dodać papryczki, posolić i zamieszać. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 12-15 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać resztę mleka kokosowego, wodę, liście curry, garam masalę i kawałki ryby, doprawić pieprzem i podgrzewać 3-5 minut, aż ryba będzie ugotowana. Przed podaniem dodać sok z cytryny i świeżą kolendrę, wymieszać. Podawać z cytrynowym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.