Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Ryba w mleku kokosowym

Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:

Składniki
500 g filetów białej ryby o zwartym mięsie, pokrojonych w duże kawałki
½ łyżeczki nasion gorczycy
4 goździki
6 strączków zielonego kardamonu, lekko zmiażdżonych
1 duży kawałek kory cynamonu
1 mała cebula, drobno posiekana
5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo pokrojony
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
300 ml mleka kokosowego
2-4 zielone papryczki chilli, w całości
100 ml wody
10 liści curry
¾ łyżeczki garam masala
olej roślinny do smażenia
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do podania
2-3 łyżeczki soku z cytryny
50 g posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie
Rozgrzać w rondlu olej, włożyć gorczycę, goździki, strączki kardamonu i cynamon, i smażyć, mieszając, przez 20 sekund. Dodać połowę cebuli i smażyć 4-5 minut, aż zmięknie. Tymczasem umieścić resztę cebuli, imbir, czosnek i mieloną kolendrę w blenderze, wlać 100 ml mleka kokosowego i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć pastę do przypraw z cebulą, dodać papryczki, posolić i zamieszać. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 12-15 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać resztę mleka kokosowego, wodę, liście curry, garam masalę i kawałki ryby, doprawić pieprzem i podgrzewać 3-5 minut, aż ryba będzie ugotowana. Przed podaniem dodać sok z cytryny i świeżą kolendrę, wymieszać. Podawać z cytrynowym ryżem.



Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

skomentuj przepis >>