Ryba w cieście piwnym z miętowym chutnejem

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba w cieście piwnym z miętowym chutnejem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na chutney:

3 duże garści świeżej mięty

2 pokrojone w kostkę pomidory

1 duża zielona chili, posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyżka soku z limonki



Do ryby:

250 g + 2 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki łagodnej curry

125-150 ml piwa

4 filety z ryby o białym, zwartym mięsie, pokrojone na pięciocentymetrowe kawałki

oliwa do smażenia



Chutnej:

Umyj liście mięty i razem z pomidorami, chili, czosnkiem, oliwą i sokiem z limonki umieść w blenderze. Miksuj aż powstanie purée. Być może na początku przyda się odrobina wody. Nakryj naczynie z chutneyem i wstaw do lodówki.



Ryba:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i curry. Dopraw solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Utwórz pośrodku gniazdko i wlej piwo. Powinno powstać gładkie ciasto. Konsystencja ma przypominać ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni 5 cm oliwy. Oprósz rybę mąką. Zanurz rybę w cieście i pozwól, by nadmiar ciasta obciekł. Delikatnie umieść rybę w gorącym oleju i smaż, aż się zrumieni i stanie chrupiąca. Zdejmij rybę z patelni za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Połóż na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smaż kolejne partie ryby. Podawaj natychmiast z miętowym chutneyem.



© Bill Granger

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.