Si King

Ryba smażona w piwnym cieście

Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba smażona w piwnym cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

75 g skrobi kukurydzianej

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka drobnej soli morskiej

330 ml piwa typu „ale”

2 łyżki octu z białego wina



Ryba:

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

4 łyżki mąki pszennej

½ łyżeczki drobnej soli morskiej

4 filety z dorsza, łupacza lub witlinka (lub innej ryby o zwartym, białym mięsie), po 200 g każdy



Przygotowanie:

Na ciasto wymieszać w dużej misce mąkę, skrobię i sól. Zrobić dołek pośrodku i wlewać piwo i ocet, cały czas mieszając. Rozbić ciasto metalową trzepaczką, by miało konsystencję śmietanki. Rozgrzać w garnku o grubym dnie (lub frytkownicy) olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy frytkownicy, temperaturę należy kontrolować używając termometru kuchennego. Wsypać mąkę, wymieszaną z solą, do dużego, mocnego woreczka foliowego. Wkładać po jednym filecie, zakręcić brzegi torebki, zostawiając trochę powietrza i potrząsać torebką, aż filet pokryje się mąką. Przemieszać ciasto i zanurzać po jednym filecie, obsypanym mąką. Używając szczypiec, unieść filet i pozwolić, by spłynął nadmiar ciasta. Delikatnie spuścić filet do gorącego oleju. Smażyć po dwa filety za jednym razem przez około 5-6 minut. Ryba powinna być w środku miękka, a ciasto—chrupiące i złociste. Wyjąć filet łyżką cedzakową i osączyć na papierze kuchennym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe dwa filety. Podawać z frytkami.



Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach: nie ma jak u mamy”



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.