Brygida Kosel

Ryba po grecku


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 127339

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z dorsza

cytryna

kilka marchewek

4 cebule

½ selera

1 puszka pomidorów bez skórki

oliwa

cukier

kilka ziarenek pieprzu czarnego

białego

czerwonego i zielonego

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka liści laurowych

sól

pieprz

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

4 filety z dorsza dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i skropić cytryną - wtedy ryba będzie miała ładny zapach i będzie krucha. Odstawić w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego.
Dla podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru.
Na sam koniec dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2 łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe.
Połowę podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Ania1982

postów: 7

21.07.2014 17:06

CYTUJ

Fantastyczna potrawa! jedna z tych, którą moja rodzina może jeść w zasadzie co drugi dzień:) Ostatnio odkryliśmy domowy smak dorszowatej ryby po grecku z SEKO - więc była na gotowo, ale właśnie dziś zabieram się za robienie lodówkowych zapasów z ryba w roli głównej :)

joannalodz

postów: 1

05.11.2012 21:31

CYTUJ

Jakie ziemniaki w rybie po grecku? A poza tym ta Pani mówi,że ściera pietruszkę a nie wymieniła jej w składnikach

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.