Ryba, pilaw z soczewicy i marchew purée

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba, pilaw z soczewicy i marchew purée
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

6 x 170 g filetów z nototenii lub halibuta

225 g żółtej soczewicy

2 łyżki oleju roślinnego

40 g posiekanych porów (tylko biała część)

sól i pieprz (do smaku)

30 g posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego tymianku

2 łyżki rozmarynu

600 ml wywaru drobiowego

3 marchewki

120 ml oliwy

450 g pomidorków cherry

120 ml oliwy + nieco do polania

2 łyżki wina ryżowego lub octu z szampana



Przygotowanie pilawu i marchwi purée:

Zacznij od przygotowania soczewicy. Płucz pod zimną, bieżącą wodą na durszlaku, aż woda będzie czysta. W średnim rondlu rozgrzej olej aż zacznie dymić. Wrzuć pory, smaż przez 1 minutę. Dorzuć soczewicę, wymieszaj, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dodaj zioła i wywar warzywny. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, przykry folią lub pokrywką. Trzymaj w piekarniku w 175°C przez 45 minut, aż ziarna będą al dente. Wyjmij, odkryj i odstaw. Przypraw do smaku. Gdy soczewica się dusi, obierz i pokrój marchew w duże kawałki. W małym garnku ugotuj ją w wodzie do miękkości, odcedź. Wsyp marchew do garnka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wlej oliwę. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku.



Przygotowanie winegretu pomidorowego:

Rozsyp pomidory na blasze, polej niewielką ilością oliwy, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut w 190°C. Gdy wystygną, wrzuć do miksera z octem i 120 ml oliwy, zmiksuj na gładką masę.



Przygotowanie ryby:

Osusz filety, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy zacznie dymić, połóż filety stronę ze skórą na patelni. Dociśnij drugą patelnią. Po 3-4 minutach ostrożnie obróć porcje i smaż przez 1 minutę. Wyjmij na papierowe ręczniki kuchenne.



Podanie:

Wysyp soczewicę na środek talerza. Nałóż na wierzch pomidorowy winegret, połóż na tym kawałek ryby i z boku dołóż 2 łyżeczki purée z marchwi.



© 2012 J. Geoffrey Johnson





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.