Annabel  Langbein

Ryba pieczona w soli


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba pieczona w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

cała, wypatroszona ryba

8 szklanek soli

2 gałązki koperku

2-3 listki laurowe

kilka plasterków cytryny

2-3 białka jajek



Do podania:

majonez

posiekany koperek

posiekane kapary



Przygotowanie:

Do wnętrza ryby włożyć koperek, listki laurowe i cytrynę. Na blaszkę wysypać 3 szklanki soli. Z białek i 4 szklanek soli zrobić masę solną. Można dodać wody, żeby była bardziej plastyczna. Rybę obłożyć z wierzchu masą, przełożyć na wysypaną solą blaszkę masą do dołu. Obłożyć masą solną z drugiej strony. Ryba musi być zamknięta w soli, wystawać ma jedynie głowa i ogon. Całą obłożoną masą część obsypać jeszcze szklanką soli. Piec na dużym ogniu na ruszcie lub w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez 20 minut. Podawać z majonezem wymieszanym z koperkiem i kaparami.



© Annabel Langbein



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.