Paul Merret

Ryba pieczona w soli


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba pieczona w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ryba

1 cała ryba (strzępiel)

3 kg soli morskiej



Nadzienie

olej roślinny

4 szalotki

1 bulwa fenkułu

8 małych pieczarek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego estragonu



Sos maślany

125 ml bulionu rybnego

30 ml białego wina

100 g niesolonego masła



Do podania zielona fasolka szparagowa, młode ziemniaki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C.



Przygotować nadzienie

Szalotki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Bulwę fenkułu oczyścić, umyć, odciąć końce pędów, wydrążyć głąb i posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać nieco oleju na patelni, wrzuć szalotki, fenkuł i grzyby i mieszając smażyć ok. 5 minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Odstawić do ostygnięcia, potem dodać natkę i estragon i dobrze wymieszać.



Przygotować rybę

Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć, osuszyć, odciąć ogon i płetwy. Napełnić brzuch ryby nadzieniem. Na dno dużej blachy do pieczenia wsypać warstwę soli o grubości 3 cm. Ułożyć rybę na soli i przysypać warstwą soli 3-4 cm, tak by ryba była całkowicie przykryta. Wstawić do piekarnika na 35 minut.



Przygotować sos

Wlać bulion i wino do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Pokroić masło w kostkę. Wrzucać po trochu masło do płynu, mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Na koniec można zmiksować ręcznym blenderem. Przelać sos do dzbanuszka. Wyjąć formę z rybą z piekarnika. Usunąć luźną sól i wyjąć skamieniałą masę solną na deskę. Opukać nożem i usunąć rozkruszoną solną skorupę. Odwrócić rybę na drugą stronę i powtórzyć. Przełożyć rybę na półmisek.

Podawać z ugotowaną fasolką szparagową i młodymi ziemniakami, polanymi masłem i doprawionymi pieprzem i sosem maślanym.





© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.