Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z żabnicy

plasterki chudego boczku

sok z cytryny

oliwa z oliwek

puszka soczewicy

łyżeczka musztardy

szczypiorek

pietruszka

bazylia

garść rzeżuchy

 

 

Przygotowanie:


Filety z żabnicy, lub innej białej ryby, ciasno owijamy plasterkami chudego boczku. Filety polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek – i wstawiamy na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zieloną soczewicę z puszki doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Wrzucamy ją z powrotem do rondla i doprawiamy połową łyżeczki musztardy oraz świeżymi ziołami: szczypiorkiem, bazylią i natką pietruszki. Zioła dodajemy na samym końcu, by tylko się podgrzały. Na talerzu układamy garść rzeżuchy, upieczony ogon żabnicy i doprawioną ziołami soczewicę. Podajemy z plasterkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Ryba pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.