Gary  Rhodes

Ryba nacierana kakao


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ryba nacierana kakao
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 porcje po 165 g filetów tilapii

makreli kawali lub halibuta

 

 

Przygotowanie:


Filety z ryby wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i odłożyć na bok. Cukier wymieszać z przesianym kakao. Dodać pieprz kajeński, kurkumę, sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek, cynamon i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Filety rybne obtoczyć w mieszance przypraw, ostrożnie natrzeć powierzchnię ryby i otrząsnąć nadmiar.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć ryby po 2 minuty z jednej strony i przewrócić. Cukier powinien się skarmelizować, a mięso ściemnieć. Wlać na patelnię 3-4 łyżki wody. Przykryć pokrywką i dusić ryby 2-3 minuty. Gotowe mięso ryby powinno łatwo dzielić się na płatki. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Zaostrzyć smak sosu sokiem z limonki. Do tego dania najlepiej pasuje chutney z tamaryndowca.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.